Heeej vänner.....
Dags för ett gästspel här igen då efter en mycket låååång dvala...haha!!
Hur har ni det inför julpyntandet och baket och julklappsjakten och matfixet och allt det där andra som man "måste" hinna??
Efter en helg i Göteborg hos bästa syster så känns det som man har läget under kontroll... En helg är ju tyvärr för kort för allt man vill hinna med i Sveriges bästa stad, Göteborg. Men Liseberg hanns med, i halvstorm och regnrusk....Och även ett besök ute på Stora Holm. Rekommenderas starkt....
För den som vill göra andra bullar än lussekatter vill jag tipsa om dessa smarriga godingar som fanns med i Ica´s senaste Buffé!
Svårighetsgrad: Medel
Tillagningstid: Över 60 min
Portioner: 45 st
Ingredienser
- 50 g färsk jäst
- 150 g smör eller margarin
- 1 1/2 påsar saffran (à 1/2 g)
- 5 dl mjölk
- 250 g kesella/kvarg (10 %)
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- 16 dl vetemjöl
Fyllning
- 200 g smör eller margarin
- 1 1/2 dl strösocker
- 3 1/2 tsk vaniljsocker
Till pensling
Gör så här
- Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
- Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
- Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Hej
SvaraRaderaDe lät goda ska nog prova dem.
ha det bra
Kram
Jag vill önska dig en riktig GOD JUL
SvaraRaderaKram / Carina